niedziela, 13 maja 2012

Kruskawki

Wczoraj Emilka zmontowała deser,który wydaje mi się godny polecenia. Spróbujcie zrobić to sami,bo  niebo w gębie.Oto przepis na Kruskawki:

CIASTO KRUCHE:

250g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki cukru
150g schłodzonego masła


MASA:
500g mascarpone
100g ciemnej czekolady
350ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru


Kruskawki
świeża mięta opcjonalnie


Formę od tarty posmarować masłem, mąkę przesiać i dodać pokrojone w kostkę masło, sól, cukier oraz jajko. Wlać łyżkę wody lub mleka i ugnieść ciasto. Ciasto zostawić w lodówce na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy wysmarowanej uprzednio masłem. wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika (ok. pół godziny).

Piekarnik rozgrzać do 190 st. Ciasto wyjąć z lodówki i przykryć dokładnie folią aluminiową obciążając je fasolką bądź ryżem. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię z obciążeniem i zostawić ciasto w piekarniku na kolejne 15 minut.

Masa: roztopić czekoladę i dodać połowę mascarpone. Wymieszać na gładką masę, a następnie posmarować ciasto w tartownicy.

Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem. Dodać pozostałą część mascarpone (dodawać stopniowo w 3 częściach,). Wylać na czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć truskawki, udekorować miętą.

Voila et bon apetit!















Pozdro300
Filip



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najlepsze Blogi