Wczoraj Emilka zmontowała deser,który wydaje mi się godny polecenia. Spróbujcie zrobić to sami,bo niebo w gębie.Oto przepis na Kruskawki:
CIASTO KRUCHE:
250g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki cukru
150g schłodzonego masła
MASA:
500g mascarpone
100g ciemnej czekolady
350ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru
Kruskawki
świeża mięta opcjonalnie
Formę od tarty posmarować masłem, mąkę przesiać i dodać pokrojone w kostkę masło, sól, cukier oraz jajko. Wlać łyżkę wody lub mleka i ugnieść ciasto. Ciasto zostawić w lodówce na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy wysmarowanej uprzednio masłem. wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika (ok. pół godziny).
Piekarnik rozgrzać do 190 st. Ciasto wyjąć z lodówki i przykryć dokładnie folią aluminiową obciążając je fasolką bądź ryżem. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię z obciążeniem i zostawić ciasto w piekarniku na kolejne 15 minut.
Masa: roztopić czekoladę i dodać połowę mascarpone. Wymieszać na gładką masę, a następnie posmarować ciasto w tartownicy.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem. Dodać pozostałą część mascarpone (dodawać stopniowo w 3 częściach,). Wylać na czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć truskawki, udekorować miętą.
Voila et bon apetit!
Pozdro300
Filip
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz